Kontakt telefon: (+387) 53 332 134 - E-mail: info@rodnaposavina.com

sreda, 02 novembar 2016 00:00

Seoskom turizmu protrebna institucionalna podrška i subvencije

U okviru projekta „Promocija tradicionalnih proizvoda sa ciljem razvoja seoskog turizma“, a koji realizuje Centar za lokalni i regionalni razvoj, protekle srijede u seoskom domaćinstvu porodice „Đekić“ u Žeravcu organizovan je sastanak Lokalne akcione grupe „Rodna Posavina“, uspostavljene na inicijativu CELOR-a i Turističke organizacije opštine Derventa.

Članovi grupe u svojoj ponudi pored tradicionalnih proizvoda hrane i pića, imaju i razne vrste rukotvorina, suvenira, tapiserije, ikona, tradicionalne muzičke instrumente, ljekovito bilje i šumske plodove, te nude usluge odmora i rekreacije i smještaja u seoskim domaćinstvima.

Na sastanku u Žeravcu dogovoreno je da se početkom mjeseca novembra organizuje okrugli sto sa drugim akterima sa lokalnog i republičkog nivoa koji se bave turizmom, poljoprivredom i ruralnim razvoje kako bi se razgovaralo o pitanjima perspektiva razvoja ovog vida turizma. Dogovoreno je da se na sastanku predstavi izvještaj o potencijalima za razvoj seoskog turizma, na osnovu provedenog istraživanja koje je realizovano na području opština Derventa i Brod. Takođe, članovi lokalne akcione grupe „Rodna Posavina“ su dogovorili da se na ovom sastanku predstavi i turistička internet stranica Rodna Posavina, a čiji je cilj promocija i unapređenje seoskog turizma na ovom području.

Na sastanku je razgovarano i o potrebi pokretanja inicijative sa ciljem uvođenja adekvatnih podsticaja i subvencija, kako na lokalnom tako i na republičkom nivou radi institucionalne podrške razvoju seoskog turizma.

Zaključak je da bi se ova podsticajna sredstva i subvencije trebale koristiti za zaštitu i rekonstrukciju autentičnih seoskih kuća (vodenice, kijeri-magaze, podruma za čuvanje vina i rakije), nabavku opreme za promociju seoskog turizma, organizovanje manifestacija u seoskom području, kao i direktan vid podrške fizičkim licima-seoskim gazdinstvima koja, se bave izradom rukotvorina, tradicionalnim zanatima, izradom suvenira ili proužaju usluge hrane i smještaja u seoskom području.

Read 2303 times
More in this category: Odmaralište "Nadeša" »

Budi u toku

Pošaljite nam vaš e-mail i sve informacije o našem radu primaćete redovno u vašem inbox-u.

 

Preporučujemo

Zavičajna kuća "ĐEKIĆ"
Zavičajna kuća "Đekić" se nalazi u selu Žeravac, opština Derventa.…
sreda, 02 novembar 2016 00:00

Seosko domaćinstvo "ŽIKIN RANČ"
Seosko domaćinstvo "Žikin ranč" se nalazi u selu Cerani, opština…
sreda, 02 novembar 2016 00:00

Kućna radinost - Ratko Pećić
Izrada tapiserija raznih veličina i motiva. Idealno za poklone i…
sreda, 02 novembar 2016 00:00

Mlin "DOKIĆA"
"Dokića mlin" nalazi se u selu Gornji Kalenderovci, opština Derventa.…
sreda, 02 novembar 2016 00:00


Posebna zahvalnost

Web stranica "www.rodnaposavina.com" je izrađena uz nesebičnu pomoć Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske. 

Kontakt podaci

Ako imate bilo kakva pitanja o radu LAG "Rodna Posavina", molimo da nas kontaktirate posredstvom jednog od kontakata predstavljenih ispod:

Trg Oslobodjenja 24. 74400 Derventa
(+387) 53 332 134  - (Tel/Faks)           (+387) 65 575 879  - (Mob.) 
info@rodnaposavina.com    rodnaposavina@gmail.com

Newsletter

Ako želite primati redovno informacije o radu i aktivnostima LAG "Rodna Posavina", molimo da se registrujete na naš Newsletter...